Mexicaanse Griep

Bijna 100 jaar na de Spaanse Grieppandemie brak een tweede pandemie met een H1N1 influenzavirus. De eerste gevallen werden geregistreerd in januari 2009 in Mexico.

mexicaansegriep
In november van 2009 kwam een vaccin op de markt tegen de varkensgriep.
Ook de Amerikaanse president Barack Obama liet zich vaccineren.

Het virus bleek een nieuwe stam van influenza H1N1 te zijn waartegen de bestaande vaccins geen bescherming boden. Het Mexicaanse griepvirus bevatte genetisch materiaal van 5 verschillende influenza virussen: Noord-Amerikaanse varkensinfluenza, Noord-Amerikaanse vogel influenza, humaan (menselijk) influenza en 2 stammen van varkensinfluenza uit Eurazië.

De Mexicaanse overheid was gekant tegen het gebruik van de term Mexicaanse Griep en de term varkensgriep werd gelanceerd.

Het virus verspreidde zich over de hele wereld en de uitbraak kende in onze streken een hoogtepunt in de zomer van 2009. Een tweede piek trad op eind 2010.

Amerikanen ouder dan 60 bleken vaak een matige immuniteit te bezitten tegen het nieuwe virus, vermoedelijk was dit een cross-immuniteit met een griepstam die in de jaren 1950 voor een lokale epidemie zorgde.

De Mexicaanse griep was atypisch omdat hij vaak ernstige symptomen veroorzaakte bij volwassenen die niet tot een risicogroep behoorden. De ziekte evolueerde soms snel tot respiratoir falen waardoor de patiënten aan een ventilator moesten liggen.

Door de snelle verspreiding en zware symptomen werden draconische maatregelen opgelegd voor reizigers. Vele luchthavens werden uitgerust met warmtescanners om passsagiers met koorts te ontdekken. Er werden maatregels opgelegd door verschillende overheden om de verspreiding in het land tegen te gaan, met zelfs quarantaine maatregelen voor buitenlandse toeristen en in verschillende landen zette de bevolking spontaan mondmaskers op in de publieke ruimte.

De maatregelen konden niet voorkomen dat de ziekte tot een pandemie uitgroeide, met besmettingen in zo goed als alle landen van de wereld.

Het aantal gevallen van de Mexicaanse Griep in elk land. Hoe donkerder de kleur hoe weer bevestigde gevallen werden geregistreerd
Het aantal gevallen van de Mexicaanse Griep in elk land. Hoe donkerder de kleur hoe meer bevestigde gevallen werden geregistreerd

Ondanks de ernstige symptomen kende de ziekte geen hogere sterftegraad dan de jaarlijkse seizoensgriep.